Verlang je naar de ruige kusten, de stoere charme en de eenvoud van het Bretonse leven? Met dit authentieke recept voor Far Breton breng je in één hap die sfeer naar eigen keuken. Deze traditionele custardtaart - zacht van binnen goudbruin van buiten - is het ultieme Franse comfortfood. Serveer het op een brocante bordje en droom weg naar een zonnige middag in een Bretons dorpje.
Wat is Bretonse flan?
Bretonse flan - ook wel Far Breton genoemd - is een stevige custardtaart met een fluweelzachte textuur en wordt vaak verrijkt met pruimen of rozijnen.
Het was een armeluisgerecht, maar inmiddels is het een geliefde klassieker uit de Franse keuken.
Ingrediënten
* 500 ml volle melk
* 3 eieren
* 100 gram suiker
* 100 gram bloem
* 1 zakje vanillesuiker of 1 theelepel vanille-extract
* eventueel 100 graag pruimen of rozijnen, geweekt in thee of rum
* boter voor het invetten
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 180 graden C. Vet een ronde taartvorm in met boter
2. Klop de eieren luchtig met de suiker en vanille
3. Voeg geleidelijk de bloem toe en meng tot een glad beslag
4. Verwarm de melk zachtjes (niet koken) en giet al roerend bij het beslag
5. Giet het mengsel in de vormen voeg eventueel de geweekte pruimen/rozijnen toe
6. Bak de flan in 45-50 minuten goudbruin. Laat goed afkoelen (het stijft dan verder op)
TIP: serveer met poedersuiker en smullen maar!
Perfect als je van eenvoud, traditie en Franse landelijkheid houdt. Op zoek naar brocante bordjes? In de webshop zijn diverse mooie gebaksstellen en dessertbordjes te vinden.