Waarom droegen mannen rond 1900 een hoge hoed?

Waarom droegen mannen rond 1900 een hoge hoed?

Vandaag de dag dragen nog maar weinig mensen een hoed. Als er al een hoed gedragen wordt, dan is dat vaak bij plechtigheden als bruiloften en begrafenissen. Rond 1900 was het dragen van een hoge hoed een belangrijk onderdeel van de mode voor mannen. 

Modeaccessoire

Het dragen van een hoge hoed was een teken van fatsoen en sociale status. Het was niet alleen een modeaccessoire maar ook een symbool van welvaart en aanzien. Bovendien was het ook een manier om zich te onderscheiden van andere sociale klassen. Kortom, het dragen van een hoge hoed was destijds een belangrijk cultureel en sociaal fenomeen.

Naast dat er een hoge hoed gedragen werd, droegen de mannen in die tijd ook lange jassen tot aan de knie, een zakhorloge en om het geheel af te maken een wandelstok als accessoire. 

Rotterdam

Toen ik de hoedendoos uit het hoedenmagazijn van P.J. Mersel zag, was ik meteen verkocht.
Deze winkel stond ooit aan de Kaasmarkt 15 in Rotterdam. "Bestaat de winkel nog?" was mijn vraag aan Google. Wat bleek? In mei 1940 is dat deel van de stad gebombardeerd.

Geschiedenis

De winkel die vermoedelijk opgericht was in 1892 bestaat niet meer, maar de hoed is altijd zorgvuldig bewaard gebleven. Van wie is de hoed geweest? Welke historie draagt het met zich mee? Wie was de eigenaar? Mijn fantasie slaat vaak op hol bij dit soort bijzondere items. Heb jij dat ook?

Laat een reactie achter

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.